16 Αυγ 2016

Οι σαργοί των βράχων.


Του Θοδωρή Νταμάτη

Οι βραχώδεις ακτές της πατρίδας μας βρίθουν από ζωή, ακόμη και αυτές τις εποχές που καθομολογουμένως τα ψάρια έχουν μειωθεί κατά πολύ σε όλους τους βυθούς. Ο βασιλιάς των βράχων της ακτής είναι ο σαργός, ψάρι πεντανόστιμο, που κανένας ψαράς δεν το καταφρονεί.
Τα πιο διαδεδομένα είδη σαργών που συναντάμε στα βράχια είναι ο Σαργός ή Χαρακίδα (Diplodus Sargus) με τις εννέα κάθετες γραμμές και ο Σαργός ή Καμπανάς, ή Αυλιάς, ή Καραγκιόζης, ή Κακαρέλλος (Diplodus Vulgaris) με τις δύο παχιές κάθετες γραμμές μετά τα βράγχια και πριν την ουρά, με πιο πολυπληθή τον δεύτερο, που έχει και τις περισσότερες συλλήψεις. Σπανιότερα μπορεί να συλλάβουμε και την Ούγενα, ή Μυτάκι ή Χιώνα (Diplodus Puntazzo). Εγώ δεν έχω πιάσει μέχρι τώρα ποτέ.


Ψάρι κοπαδιαστό που αρέσκεται στις τρύπες, στα χαράκια, στα κατρακύλια και στις πλάκες, ειδικά σε βυθούς ανώμαλους με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Επιλογή τόπου.

Εκεί θα τον αναζητήσουμε με την τεχνική του εγγλέζικου, στις άγριες βραχώδεις ακτές που προχωράνε αρκετά μέσα στην θάλασσα. Και όταν λέω άγριες, δεν εννοώ γκρεμούς που ορειβατείς, εννοώ τα βράχια της ακτής που έχουν τρύπες, χαράκια, ανώμαλες μύτες. Στην πλειοψηφία των ακτών, όπως είναι διαμορφωμένη ακτή, έτσι είναι και μέσα στην θάλασσα και ο βυθός, στα πρώτα 10-20 μέτρα τουλάχιστον. Ιδανικές συνθήκες και αποστάσεις για το ψάρεμα με εγγλέζικο, όπου ψαράς επιλέγει το ύψος από τον βυθό που θα βρίσκεται  το αγκίστρι του.