18 Οκτ 2016

Απίκο vs Εγγλέζικο


Του Θοδωρή Νταμάτη



Ο φίλος Σωτήρης μου το έλεγε συνέχεια να πάμε μαζί για ψάρεμα. Κάνουμε καλή παρέα, αλλά στο ψάρεμα έχουμε μια μεγάλη διαφορά, αυτός ψαρεύει απίκο και γω εγγλέζικο. Εγώ δεν έχω ψαρέψει ποτέ απίκο και αυτός δεν έχει ψαρέψει εγγλέζικο.

Κάποια μέρα αποφασίζουμε να ψαρέψουμε μαζί. Βρίσκουμε ένα λιμάνι με βάθος γύρω στα 5,5 με  6 μέτρα, όπου στο ίδιο σημείο έχουμε πάρει ψάρια και με τις δύο τεχνικές. Τεχνικές με μεγάλες διαφορές που όταν ψαρεύεις δίπλα-δίπλα έρχονται σε αντίθεση μέχρις που είναι επιζήμια η μία για την άλλη. Ας το δούμε με την ματιά κάποιου που ψαρεύει εγγλέζικο και γενικές μόνο γνώσεις έχει για το απίκο.
Στο απίκο ψαρεύεις στο ίδιο σημείο και βάθος με ακρίβεια εκατοστού, μεγάλο πλεονέκτημα για το μαλάγρωμα, η μαλάγρα δεν χάνεται είναι ακριβώς δίπλα στο αγκίστρι σου. Όταν ψαρεύεις με ζύμη και σαλαγγιά, η ζύμη που τρίβεται και πέφτει από αυτή κάνει ένα βουναλάκι από τροφή-μαλάγρα που φέρνει το ψάρι ακριβώς στο αγκίστρι. Με την σαλαγγιά, ακόμα και να μην καταπιεί το ψάρι το δόλωμα, στο κάρφωμα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καρφωθεί το ψάρι απ’ έξω, ειδικά όταν ψαρεύεις με «κλέφτη» δύο σαλαγγιές σε μικρή απόσταση.
Τις περισσότερες φορές η μαλάγρα είναι και το δόλωμα. Πρέπει να φέρεις όμως τα ψάρια στο βάθος που ψαρεύει και στο αγκίστρι σου ακριβώς. Παλεύεις με δυσκολία ένα μεγάλο ψάρι. Επειδή δεν έχει μηχανισμό, το παράμαλλο πρέπει να έχει αντοχή για να παλέψεις το ψάρι και αυτό σημαίνει μεγάλες διαμέτρους. Το σύνολο είναι ευκολότερα ορατό από το ψάρι, με ότι αυτό συνεπάγεται στα πονηρεμένα ψάρια σε πολυψαρεμένους τόπους. Περιορίζεσαι τις περισσότερες φορές στο να ψαρεύεις πατωτά, έτσι ώστε το ψάρι να μην μπορεί να πλησιάσει το δόλωμα από κάτω και έτσι να μην αρπαχτεί από την σαλαγγιά. Μεγάλη ευαισθησία και αντίληψη στο τσίμπημα του ψαριού.
Στο εγγλέζικο η αρματωσιά σου μετακινείται σύμφωνα με την κατεύθυνση και την ένταση του ρεύματος, δεν μπορείς να συγκεντρώσεις το μαλάγρωμα σε ένα σημείο, πρέπει να ακολουθείς το ρεύμα, όσο αδύνατο και να είναι. Δεν είναι απαραίτητα κακό, ανάλογα με τις συνθήκες ψάχνεις την περιοχή που ψαρεύεις.