9 Δεκ 2016

Μπολονέζ στο λιμάνι


Λιμάνια, εκεί που οι περισσότεροι ψαράδες ξεκίνησαν να ψαρεύουν και να λατρεύουν την θάλασσα. Με ένα φελλό που τυλίγαμε την πετονιά η δικιά μου γενιά, με καρούλι οι νεώτεροι. Όλοι κάναμε τα πρώτα μας βήματα σε έναν μόλο με δόλωμα λίγο ψωμί, ή μια γαρίδα ή μια σαρδέλα, φρίσσα , γαύρο, από το διπλανό καΐκι που ξεψάριζε. Αυτό είναι το μυστικό στο λιμάνι, το καΐκι που ξεψαρίζει.
Λιμάνι, ο ιδανικός τόπος για ψάρεμα με την τεχνική του μπολονέζ. Η μεγάλη πλειοψηφία των λιμανιών στον τόπο μας έχει βάθος από 3 έως 6 μέτρα, ιδανικά για να ψαρέψεις με ένα εξάμετρο ή εφτάμετρο μπολονέζ καλάμι με σταθερή αρματωσιά, έτσι ώστε να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα της ευαισθησίας και του άμεσου καρφώματος που έχει. Εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο, τις περισσότερες φορές το έχουμε πίσω μας, χωρίς να μας προβληματίζει ο όγκος του εξοπλισμού που θα έχουμε μαζί μας. Τα ψάρια κυκλοφορούν κοντά στον ντόκο και δεν χρειάζονται μακρινές βολές για να τα βρούμε.

Διαλέγοντας σημείο.

Τα λιμάνια είναι τόποι που τα ψάρια βρίσκουν τροφή, απαγγιάζουν στους αέρηδες και νιώθουν ασφάλεια τη νύχτα. Αυτό το ξέρουν και οι κυνηγοί, οπότε υπάρχει μια διαρκής κίνηση μέσα στο λιμάνι, καθώς και στην μπούκα του λιμανιού, με κυριότερες ώρες το ξημέρωμα που βγαίνουν και το σούρουπο που μπαίνουν. Και βέβαια όλα περνάνε κάτω από τα καΐκια, γρι-γρι και τράτες περιμένοντας να βρουν τα υπολείμματα από το ξεψάρισμα. Αυτά είναι και τα καλύτερα σημεία για να στήσουμε τον εξοπλισμό μας, δίπλα στα καΐκια, όπου θα περάσουν σίγουρα από κει όλα τα ψάρια του λιμανιού. Αμέσως μετά έρχεται η μπούκα του λιμανιού απ’ όπου θα περάσουν πάλι όλα τα ψάρια που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι. Εδώ θέλει λίγο προσοχή γιατί πάντα υπάρχει ρεύμα, θα πρέπει να βρούμε ένα σημείο που να κόβει λίγο, συνήθως μερικά μέτρα πριν την μπούκα. Υπάρχουν και σημεία μέσα στα λιμάνια που μαζεύονται ψάρια, τα οποία είτε τα βρίσκουμε εξερευνώντας το λιμάνι με πολλαπλά ψαρέματα, είτε από πληροφορίες, είτε παρακολουθώντας τα σημεία που ψαρεύουν οι τοπικοί ψαράδες.