Αυτό το μακρόστενο αντικείμενο που παρακολουθούμε με θρησκευτική προσήλωση μέσα στην θάλασσα, όσοι ασχολούμαστε με το εγγλέζικο και το μπολονέζ.
Ο φελλός είναι ίσως το βασικότερο και αναντικατάστατο εξάρτημα στις τεχνικές της παράκτιας αλιείας που τον χρησιμοποιούν. Θα δείξει το τσίμπημα του ψαριού και ανάλογα με το πώς βυθίζεται μπορεί ο ψαράς να καταλάβει αν τα ψάρια είναι πεινασμένα, μίζερα, πονηρεμένα. Κάποιοι ψαράδες με πολλά χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους, μπορούν να καταλάβουν ακόμα και τι ψάρι τσιμπάει το δόλωμά τους.
Τα σχήματα, μήκη και ποιότητες των φελλών που είναι εξειδικευμένοι για το εγγλέζικο ψάρεμα είναι απεριόριστα και για κάθε συνθήκη και ιδιαιτερότητα που θα συναντήσουμε στο ψάρεμά μας. Εδώ θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε κάποιες παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν να επιλέγουμε τους φελλούς που θα μας φανούν πιο χρήσιμοι.
Σχήματα και χρήσεις του φελλού.
Ο βασικός σκοπός της χρήσης του φελλού είναι να γίνονται άμεσα αντιληπτά τα τσιμπήματα των ψαριών, έτσι ώστε η αντίδραση του ψαρά να είναι ακαριαία. Η αντίσταση του φελλού στο τσίμπημα εξαρτάται από το πώς είναι ερματισμένος, ώστε να παρατηρείται βύθιση του φελλού όταν το ζύγισμά του είναι ακριβώς το ενδεδειγμένο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (στο αρνητικό ζύγισμα του φελλού) ο φελλός πριν βυθιστεί κάνει μικρές μετατοπίσεις (ανεβοκατέβασμα) σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.