6 Σεπ 2016

Λίμνη Βόλβη, ψαρέματα και ιχθυοπανίδα

Του Σωτήρη Καράμπελα






Η λίμνη Βόλβη, βρίσκεται στον Νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ. και 8 χλμ. δυτικά από την θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στον Δήμο Βόλβης. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια - Βόλβη». Από τη βόρεια πλευρά της περνάει η νέα Εγνατία οδός (ενώ η παλιά εθνική οδός διέτρεχε την νότια πλευρά της), και στα ανατολικά της ο Ρήχειος ποταμός, ο οποίος λειτουργεί και ως υπερχείληση της λίμνης δια μέσω των στενών της Ρεντίνας προς τον Στρυμωνικό κόλπο. Η λίμνη Βόλβη έχει σχήμα επίμηκες με διεύθυνση από ανατολή προς δύση ή και το αντίστροφο. Το μέσο μήκος της είναι 19,5 χλμ. και το μέσο πλάτος της 3,4 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης, για μέση στάθμη 37 μέτρα, έχει έκταση 70,8 τετ. χλμ. αντιστοιχώντας σε συνολικό μήκος οχθογραμμής 54,4 χλμ. Στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας με μέγιστο βάθος 36-37 μέτρα.
Θεωρειτε οτι βρισκετε σε σταθερη οικολογικη κατασταση.ειναι ευτροφη λιμνη ,επηρεαζετε απο τις εκλπυσεις καλλιεργειων και απο την ασυνειδητη,παρανομη και σποραδικη απορριψη αστικων λυματων εντος της!
Ο ποταμος ρηχιος διαρρεει τα στενα μεταξυ των ορεων κερδυλλιον και χολωμοντα σχηματιζοντας τα γνωστα Μακεδονικα Τεμπη,με το ιδαιτερου καλλους αισθητικο δασος της ρεντινας.ο Ρηχιος αποτελει την υδατινη επικοινωνια μεταξυ λιμνης βολβης και του στρυμονικου κολπου,τα πλεοναζοντα νερα της λιμνης αδειαζουν στην θαλλασα επιτρεποντας την ανοδο ψαριων στην λιμνη!
Η περιοχη λογω της υψηλης οικολογικης αξιας ,εχει χαρακτηριστει συμφωνα με διεθνεις και εθνικες διαταξεις ως
1) Υγροτοπος Διεθνους Σημασιας
2)Ζωνη Ειδικης Προστασιας
3) Τοπος Κοινοτικης Σημασιας
4)Καταφυγιο Αγριας Φυσης
5) Εθνικο Παρκο  
Το επικεντρο της οικονομικης δραστηριοτητας των κατοικων ολων των παραλιμνιων οικισμων της λιμνης ηταν η ενασχοληση με την επα;γγελματικη αλιεια μεχρι και το τελος της δεκαετιας του 1980 .Οι λιμνη αυτο στο χρονικο αυτο διαστημα ηταν το επικεντρο της οικονιμικης και κοινωνικης ζωης και παραλληλα διαμορφωσαν τις διατροφικες συνηθειες μιας ευρητερης περιοχης.
 Η λιμνη βολβη την δεκαετια 60-70 ειχε κατα μεσο ορο παραγωγες της ταξης των 500 τονων αλιευματα ,ανα ετος με την συμμετοχη στην συνθεση της αλιευτικης της παραγωγης 9 ειδων ψαριων (γριβαδι,λεστι,σιρκο,τσιρωνι,λιπαρια,χελι,περκι ,τουρνα,τυλιναρι)!  Η τουρνα εξαφανιστηκε το 2006-2007 με αποτελεσμα η απουσια ενος ιχθυοφαγου ψαριου να φερει την αυξηση πλακτοφαγων ειδων ,παιζοντας σημαντικο ρολο στον καθορισμο της συνθεσης,αφθονιας βιομαζας της ζωοπλαγκτικης κοινωνιας !