Μαλάγρα, πρώτο και σημαντικό βήμα στο εγγλέζικο.

Τρόπος μαλαγρώματος.
Το θέμα του μαλαγρώματος στον κέφαλο είναι σημαντικό. Οι πρώτες μπαλιές θα πέσουν πιο μακριά από το σημείο που θέλουμε να ψαρέψουμε, γιατί όσο εύκολο φαίνεται το ψάρεμα του, τόσο δύσπιστο είναι σαν ψάρι για να μας πλησιάσει, γι αυτό πρέπει με τρόπο να τον φέρουμε σιγά-σιγά κοντά μας. Κάθε λίγο καλό είναι να ρίχνουμε και μια μπαλίτσα, όμως όλο και πιο κοντά μας, για να τον φέρουμε στο επιθυμητό για εμάς σημείο, ώστε να μπορούμε να καρφώσουμε το ψάρι με σιγουριά. Κάθε φορά που πιάνουμε ένα ψάρι, καλό είναι να τους ρίχνουμε μια μικρή μπαλίτσα, ώστε να απασχολούμε τους υπόλοιπους κεφάλους του κοπαδιού και να μην τρομάζουν από το τράβηγμα του ψαριού που έχουμε στο αγκίστρι μας .
Επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό μας δηλ καλάμι και αρματωσιά.
Εξοπλισμός.
Ένα ημιπαραβολικό καλάμι θα ήταν πιο σωστό πιστεύω για το ψάρεμα του Κέφαλου, για να μας βοηθήσει στην κόντρα αυτού του ψαριού, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλου μεγέθους. Συνήθως χρησιμοποιούμε μάννα μηχανισμού 0,18 και παράμαλλα από 0,14εως και 0,16 πάντα βέβαια φλουοροκάρμπον. Την αρματωσιά μας την ερματίζουμε σε αραιά διαστήματα, τα μολύβια μεταξύ τους περίπου 15 πόντους και με 0,10γρ. μολύβια, σε μήκος της μάνας περίπου 2 μέτρα. Στο τελευταίο μολύβι που βρίσκεται επάνω στην μάνα και προς τον φελλό θα βάλουμε τα υπόλοιπα μολύβια που θα χρειαστεί για να φέρουμε τον φελλό μας στο ιδανικό σημείο του ερματισμού του. Παράμαλλο, ένα μέτρο και αγκίστρι Νο 12 η Νο 14 με προσθήκη ενός μολυβιού 0.10 στην μέση του παράμαλλου. Θα
μου πείτε γιατί το μολύβι στο παράμαλλο και όχι πιο κοντό παράμαλλο .Αν βάλουμε πιο κοντό παράμαλλο θα κάνουμε ορατά τα μολύβια μας και την μάνα, κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε. Η επιλογή του φελλού δική σας, ανάλογα σε πόσο βάθος θα ψαρέψετε και το τι καιρός επικρατεί βέβαια. Συνήθως βλέπω να ψαρεύουν με straight φελλούς νομίζοντας πως είναι πιο διακριτικοί και ίσως πιστεύετε πως το ψάρι αισθάνεται λιγότερη κόντρα στο τσίμπημα . Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι λάθος και θα σας εξηγήσω γιατί. Ότι φελλό και να χρησιμοποιήσουμε, straight η με μπόντυ, αν κάνουμε τον σωστό ερματισμό, διερωτηθείτε τι διαφορά έχει στην αντίσταση του τσιμπήματος , σας απαντώ από ελάχιστη έως καμία. Εκτός και αν ψαρεύουμε σε πολύ ήσυχα, ρηχά και καθαρά νερά, όποτε επιλέγουμε straight. Βάρος φελλού +1 ή και συν 2, ανάλογα πάντα όπως είπαμε, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Και μην ξεχνάτε πάντα να έχουμε κοντά μας την απόχη.
Βυθομέτρηση.
Την προσοχή μας σε κάθε ψάρεμα με εγγλέζικο, πρέπει να την εστιάσουμε στην βυθομέτρηση. Περίπου 10 πόντους από τον βυθό είναι το ιδανικό για το ψάρεμα του κεφάλου. Παράλληλα όμως δοκιμάζουμε ρίχνοντας και πιο δεξιά μας, η πιο αριστερά και να ψάξουμε το μέρος μην τυχόν και έχει εναλλαγές ο βυθός. Το πιο βαθύ σημείο η κάποιο σημείο του βυθού που κάνει γούρνα που λέμε είναι το πιο συχνό που θα κοπαδιάσει και θα φάει ο Κέφαλος
Που και πως τον ψαρεύουμε.

Την στιγμή αυτή λοιπόν θα πρέπει να καρφώσουμε και να παλέψουμε με το θήραμα αυτό. Ο Κέφαλος όμως σε κάποια μέρη μπορεί να μην εμφανισθεί όταν ψαρεύουμε με μπικατίνο, γιατί ίσως δεν το έχει μάθει, η στην περιοχή βρίσκει άλλο πιο νόστιμο έδεσμα για τα γούστα του . Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα αντισταθεί στην σαρδέλα και στο ψωμί. Αν λοιπόν έχουμε μαζί μας φρέσκο ψωμί, δεν χάνουμε τίποτε να βρέξουμε λίγο και να το στύψουμε, ώστε να βαρύνει και να το ρίξουμε για μαλάγρα, παράλληλα, να δολώσουμε από την ψίχα στο αγκίστρι μας.
Πως δολώνουμε το ψωμί.
Κόβοντας ένα μικρό κομμάτι από την ψίχα περνάμε το αγκίστρι μας από μέσα και σφίγγουμε με το δάκτυλό μας, στο στέλεχος του αγκιστριού και μόνον, το υπόλοιπο πέφτοντας στο νερό φουσκώνει και να είστε σίγουροι πως θα έχετε αποτέλεσμα.
Με την σαρδέλα.
Κόβουμε από μια σαρδέλα μικρά κομμάτια φιλέτα, δολώνουμε στο αγκίστρι μας και ψαρεύουμε. Είναι από τα δολώματα που να είστε σίγουροι πως δεν θα αντισταθεί. Τα κεφάλια που θα μας κάνει είναι δυνατά και σταθερά και όταν καταλάβει πως δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί, μπορεί να μας φύγει δεξιά η αριστερά . Προσωπική μου γνώμη είναι να μην του δώσετε πολλά μπόσικα γιατί αν σας γυρίσει κεφάλι, το πιθανότερο είναι να τον χάσετε και θα σας παρασύρει και το υπόλοιπο κοπάδι μαζί του, όποτε δυο πιθανότητες υπάρχουν, η θα ξανατσιμπήσουν μετά από αρκετή ώρα, η χάσατε το κοπάδι από την ψαρεύτρα σας τελείως.
Τι να προσέξουμε.
Καλάμι λοιπόν ημιπαραβολικό ή παραβολικό, ώστε να αποσβέσει τα κεφάλια του Κέφαλου, να μην μας κόψει παράμαλλο και να παλέψουμε το ψάρι με σιγουριά όσο μεγάλο και αν είναι. Στην δολωσιά μας όχι παραπάνω από τρία μπικατίνο, όμως αν προσέξουμε ότι μας κατεβάζουν το φελλό και δεν μπορούμε να πιάσουμε ένα ψάρι βάζουμε δύο η και ένα μπικατίνο κρεμαστό κάποιες φορές, να του μειώσουμε το πολύ φαγητό και να το καταπιεί, όποτε θα καρφωθεί σχεδόν μόνος του . Κυκλικά αγκίστρια με μεγάλη νούλα (άνοιγμα) για καλύτερο κάρφωμα στα χείλη του Κέφαλου. Και συνεχές, ανά τακτά διαστήματα μαλάγρωμα, ώστε να τους κρατάμε κοπαδιασμένους.
Καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου